Varmepumpe blir stadig mer populært


Etter rekordåret 2018 fortsetter nordmenn å kjøpe stadig flere varmepumper.


Kombinasjonen av kald vinter, høye strømpriser og den varme sommeren fikk ekstra mange til å kjøpe varmepumpe til oppvarming – og kjøling – i fjor. Ferske tall viser at hittil i år er det solgt 15 % flere enn på samme tid i fjor. Vinteren har ikke vært spesielt kald, men strømprisen er fortsatt stiv.

– Folk har skjønt at dette lønner seg! Varmepumpe er noe av det enkleste og mest lønnsomme du kan gjøre for å spare strøm, poengterer Rolf Iver Mytting Hagemoen, daglig leder i Norsk Varmepumpeforening. 


Kø for å kjøpe varmepumpe

Ni av ti varmepumper som er solgt i år er luft-til-luft-varmepumper som også kan brukes til kjøling. Det viser statistikken som utarbeides av Prognosesenteret. 
Første kvartal ble det solgt 33 % flere enn på samme tid i fjor.


Bytter ut gammel varmepumpe

En god del av varmepumpene går også til boligeiere som skifter ut en gammel varmepumpe. 

– Luft-til-luft-varmepumper holder gjerne i 12 til 15 år, så det er etter hvert mange som er modne for utskifting, sier Hagemoen. I 2022 forventer Prognosesenteret at antall som skifter ut blir like stort som de som kjøper ny. Men fortsatt er det mange som ikke har utnyttet muligheten til å spare strøm med varmepumpe.

– Om få år vil ni av ti eneboliger ha en varmepumpe, tror Hagemoen.

FAKTA: Salg av varmepumper i Norge
Salget av varmepumper økte med 27 % i 2018, og det har aldri vært solgt flere varmepumper i Norge. Tall for første kvartal 2019 viser fortsatt vekst:

• Luft-til-luft-varmepumper: øker 16 %
• Luft-til-vann-varmepumper: øker 17 %
• Bergvarmepumper (væske-til-vann-varmepumper): øker 33 %

kilde: Varmepumpeforeningen – varmepumpeinfo.no